Patiëntverhaal #2: Johan van Thull, na 4 jaar eindelijk weer op de motor

Interview 29 maart 2022

“10 jaar lang had ik diabetes zonder het te weten. Dat heeft mijn lichaam enorm ondermijnd. Door neuropathie, een zenuwbeschadiging, verloor ik het gevoel in mijn onderbenen. Het betekent ook dat ik hierdoor enorme zenuwpijn heb waar ik sterke pijnstilling tegen slik. Doordat ik niks voel in mijn onderbenen merkte ik niet dat mijn voeten en enkels scheef gingen staan. Zonder dat ik het doorhad bleek ik botontstekingen te hebben, maar ik ben ermee doorgelopen en nu is de hele botstructuur in mijn voeten uit elkaar gevallen. Ortopedische schoenen zijn dan noodzakelijk, anders is het heel gemakkelijk om de huid kapot te lopen. Dat is helaas ook gebeurd, met alle gevolgen van dien.

Ruim vier jaar geleden kwam er een wond op mijn rechtervoet die niet dicht ging. Ik ging toen een traject in bij het Radboud UMC Wondexpertisecentrum (RUWEC). Voor wondherstel is het heel belangrijk dat er totaal geen druk op de wond komt. Ik kreeg volledig gips om mijn onderbeen en mocht niet lopen, niet eens naar de WC of douche zonder rolstoel. Het gips werd wekelijks vervangen, vier jaar lang!”

“Je hebt geen idee hoe het voelt als je jarenlang opgesloten zit, als je in één klap uit de maatschappij wordt geplukt.”

“We hebben van alles geprobeerd: met grote regelmaat antibiotica, allerlei soorten crèmes, wondbehandelingen, alles wat er voorhanden was. De wond werd wel iets kleiner, maar bleef open. Na 4 jaar werd mij in december 2021 verteld dat het risico heel groot was dat de ontsteking door zou trekken naar de rest van mijn been; dat we beter nu mijn onderbeen konden afzetten dan op een later moment het gehele been. De amputatie stond al gepland.

In november zag ik de uitzending van Editie NL met Plasmacure op RTL4. Ik nam contact op met mijn internist over deze behandeling. Zij ging in contact met het aanspreekpunt wondverpleging van het RUWEC. In december startte hij met PLASOMA behandeling. Na 9 weken was de wond dicht! Ik heb mijn leven weer teruggekregen en ben Plasmacure eeuwig dankbaar!

Een niet-sluitende wond is een onvoorstelbare beperking in je bestaan. Je zit geïsoleerd thuis, in een rolstoel. Je hebt geen idee hoe het voelt als je jarenlang opgesloten zit, als je in één klap uit de maatschappij wordt geplukt. Alles heeft hindernissen. Het gaf ook veel onzekerheid over het voortbestaan van mijn bedrijf. Als je 53 jaar lang vrij kunt bewegen en leiding geeft aan 20 man personeel en je mag ineens geen stap meer verzetten, dan ben je gigantisch beperkt. Ik had daarnaast enorm veel pijn en zat in een impasse qua gezondheid. Het ging alleen maar slechter en slechter op alle vlakken. Op gebied van pijn, sociale contacten, werk, gezin, alles.

Nu is de wond dicht. Dit herstel maakt het leven een stuk gemakkelijker. Ik ben Plasmacure ongelofelijk dankbaar, ik heb mijn leven teruggekregen. Mobiliteit is essentieel. Ik kan weer autorijden, lopen, er op uit, naar de zaak en ik word hierdoor ook fitter. Wat ik het meest heb gemist is deelnemen aan de maatschappij. Ik ben weer overal bij. Ik ben nog steeds niet gezond, maar wel weer iemand die deelneemt aan het maatschappelijke bestaan. Motorrijden is mijn hobby, dat kan ik nu ook weer! Dat is fantastisch. Samen met mijn vrouw erop uit, we hebben jaren niet gereden! Ik voel me super als ik op de motor zit, heel fijn dat het weer kan!”

Johan vertelt over de behandeling met PLASOMA

“Ik ben er zelf 100% van overtuigd dat dit herstel door PLASOMA koud plasma behandeling komt. En dat is natuurlijk een hele logische conclusie als je in vier jaar tijd alles binnen zo’n specialistische afdeling hebt geprobeerd, en je begint met PLASOMA behandeling en na twee weken is de wond al gehalveerd! De huid is inmiddels dicht en het gebied ziet er heel rustig uit. In totaal heb ik 13 behandelingen gehad. Op de voetpoli zien ze ook dat de wond ongelofelijk snel is genezen. De wond is in februari dichtgegaan, nu wordt de wond iedere week nog een beetje open gemaakt om een wondontsteking onder de huid weg te halen. Daarna volgt dan PLASOMA koud plasma behandeling. De behandeling is heel patiëntvriendelijk. De behandelwond is iedere keer na twee dagen weer dicht. Nu zitten we echt in de laatste fase, ik denk dat de wond deze of volgende week niet meer open gemaakt hoeft te worden. Dan krijg ik ook voor mijn rechtervoet een orthopedische schoen.”

Wilt u meer weten over PLASOMA koud plasma behandeling? Patiënten en behandelaars kunnen hier informatie aanvragen.

terug naar overzicht

Johan van Thull on motprbike