Wonden

Wonden kunnen worden verdeeld in wonden die binnen ± 12 weken genezen en moeilijk te genezen wonden (wonden die helemaal niet of pas na zeer lange tijd genezen). Voorbeelden van moeilijk te genezen wonden oftewel chronische wonden zijn: diabetische voetwonden, open beenwonden, doorligwonden, brandwonden en geïnfecteerde postoperatieve wonden.

Chronische wonden vormen een grote uitdaging voor patiënten, zorgverleners en het wereldwijde gezondheidszorg budget. Deze wonden treffen miljoenen patiënten, een aantal dat stijgt door de vergrijzing van de bevolking en de toenemende incidentie van diabetes, en kosten jaarlijks miljarden euro’s. Chronische wonden hebben een grote impact op de kwaliteit van leven en de overlevingskans van de patiënt.

Infectie is een van de meest voorkomende complicaties van slecht- en niet-genezende wonden. Infectie en kolonisatie met bacteriën vormen een belangrijke hindernis bij genezing voor alle chronische wonden, onafhankelijk van de oorzaak van de wond.

Diabetische voet ulcers

Wereldwijd zijn 415 miljoen mensen gediagnosticeerd met diabetes en dit aantal stijgt elk jaar. Perifere neuropathie, waarbij zenuwen worden beschadigd, is een complicatie van diabetes. Mensen die neuropathie hebben, voelen geen pijn wanneer ze gewond raken. Hierdoor merken ze de beschadiging van weefsel in de voet vaak niet op totdat de schade vrij uitgebreid is. Veel van deze mensen hebben ook perifere arteriële ziekte (PAD) als gevolg van een slechte bloedcirculatie naar de benen. PAD vermindert de weerstand tegen infecties en verhoogt het risico op het ontwikkelen van voetulcera. Ongeveer 15% van de mensen met een diabetische voetwond krijgt te maken met een amputatie vanwege een infectie of andere complicaties.

Veelbelovende resultaten van PLASOMA koud plasma behandeling op wondgenezing vind je in onze case studies en publicaties.

 

Lees onze informatieve blog voor wondzorgprofessionals.