Wonden

Wonden vormen een grote uitdaging voor patiënten, zorgverleners en het wereldwijde gezondheidszorg budget. Wonden treffen miljoenen patiënten en kosten jaarlijks miljarden euros.

Wonden kunnen worden verdeeld in wonden die binnen ± 12 weken genezen, en moeilijk te genezen wonden, wonden die helemaal niet of pas na zeer lange tijd genezen. Het aantal moeilijk te genezen of chronische wonden groeit door de vergrijzing van de bevolking en de toenemende incidentie van diabetes.

Chronische wonden veroorzaken zeer hoge kosten: ongeveer € 10.000 per wond per jaar.

Diabetische voet ulcers

Wereldwijd zijn 415 miljoen mensen gediagnosticeerd met diabetes en dit aantal stijgt elk jaar. Perifere neuropathie, waarbij zenuwen worden  beschadigd is een complicatie van diabetes. Mensen die neuropathie hebben, voelen geen pijn wanneer ze gewond raken, hierdoor merken ze de beschadiging van weefsel in de voet vaak niet op totdat de schade vrij uitgebreid is.
Veel van deze mensen hebben ook perifere arteriële ziekte (PAD) als gevolg van een slechte bloedcirculatie naar de benen. PAD vermindert de weerstand tegen infecties en verhoogt het risico op het ontwikkelen van voetulcera. 15% van de diabetes patiënten ontwikkelt een voetulcus, 2-4% krijgt te maken met een amputatie vanwege een infectie en andere complicaties.