Plasma

Plasma is de zogenaamde 4e fase van een stof (1. vast, 2. vloeibaar, 3. gas, 4. plasma). Een plasma wordt gemaakt door energie toe te voegen aan een gas. Hierdoor ioniseert het gas en worden diverse reactieve verbindingen gevormd.

4 fasen van een stof op een rij: vast, vloeibaar, gas, plasma

Plasma geneeskunde

Plasma geneeskunde is een nieuw toepassingsgebied van koud plasma. Plasma wordt ‘koud’ genoemd wanneer de temperatuur niet ver boven de lichaamstemperatuur komt. Koud plasma wordt al veelvuldig gebruikt in de industrie voor het voorbehandelen en reinigen van oppervlakken. Het wordt ook gebruikt voor het steriliseren van medische apparatuur. In de plasma geneeskunde wordt koud plasma toegepast op of in het menselijk lichaam. Er wordt een cocktail van reactieve verbindingen gevormd, zoals ozon, stikstofoxiden en waterstofperoxide, die zeer effectief zijn bij het doden van bacteriën en het stimuleren van celproliferatie en microcirculatie in de wond.

Illustratie die laat zien waar koud plasma zoal uit bestaat

Direct koud plasma

Plasmacure maakt gebruik van een direct plasma, waarbij het gehele volume tussen de koud plasma pad en de wond is gevuld met koud plasma, in een gesloten systeem. Dit is potentieel het meest effectieve type koud plasma voor wondgenezing vanwege 4 redenen:

  1. Het plasma maakt direct contact met de wond, waardoor alle reactieve verbindingen, ook de kortlevende, en het elektrisch veld hun effect op de wond kunnen hebben (1, 2).
  2. Het plasma wordt gemaakt in een gesloten systeem, waardoor de reactieve stoffen niet kunnen ontsnappen naar de omgevingslucht (3).
  3. Er loopt er een elektrische stroom door het wondgebied (met een gedefinieerde route), wat ook weer de wondgenezing kan bevorderen (4).

Het basisprincipe is te zien in de afbeelding hiernaast: het plasma bevindt zich tussen de elektrode en (hier) de vinger.

Medische voordelen van direct koud plasma

De medische voordelen van een sterk direct plasma voor wondgenezing:

  • Efficiënt doden van bacteriën.
  • Inactiveren van biofilm (slijmlaag met bacteriën).
  • Stimulering van celproliferatie / weefselgroei in de wond.
  • Bevordering van de microcirculatie / doorbloeding in het wondgebied.

 

    4 icoontjes illustreren werkingsmechanismen van koud plasma voor wondgenezing: koud plasma doodt bacteriën, koud plasma inactiveert biofilm, koud plasma stimuleert celproliferatie, koud plasma bevordert microcirculatie
Lees meer over de effecten van koud plasma op wondgenezing en de resultaten van een klinische studie: 
whitepaper ‘Stimuleren van wondgenezing met koud plasma’.