Oplossing

 PLASOMA bestaat uit 

een elektrische pad en een pulser

 

De pad is flexibel en wordt gefixeerd op de wond. Na een druk op de knop, zal de pulser het plasma onder de pad genereren en begint de behandeling die gewoonlijk 1 minuut duurt. Na behandeling wordt de pad verwijderd en weggegooid. De wond krijgt standaardzorg na de plasmabehandeling.
De procedure wordt dagelijks herhaald totdat de wond voldoende is genezen. De huidige pad heeft een actief plasma gebied met een diameter van 3 cm. Deze maat is geschikt voor de meeste diabetische voetulcera en ulcus cruris. Meerdere formaten pads zullen in de loop van de tijd worden ontwikkeld.

 

De pulser zendt een elektrische stroom naar de pad om het plasma te genereren. De voortgang van de behandeling kan op het display worden gevolgd. De pulser is intelligent: hij bewaakt continu de instellingen en schakelt automatisch uit in het geval van onregelmatigheden.

Klinische studie

 

Plasmacure heeft een klinische veiligheidsstudie met PLASOMA in het VU Medisch Centrum Amsterdam afgerond. De hoofdonderzoeker is dr. Edgar Peters, samen met dr. Louise Sabelis en dr. Rimke Lagrand. In totaal werden 20 patiënten met langdurige diabetische voetulcera geïncludeerd, en 10 keer behandeld gedurende een periode van 2 weken. De primaire uitkomstmaat was het optreden van ernstige bijwerkingen (SAE) als gevolg van de behandeling. Secundaire uitkomstmaat was de wondgenezing.

de resultaten zijn positief

Meer dan de helft van de wonden verminderde in grootte tijdens de twee weken van behandeling, twee wonden (10%) zijn volledig genezen tijdens deze behandelperiode. De bacteriële belasting met S. aureus direct na plasma toepassing daalde aanzienlijk in vergelijking met de bacteriële belasting voor toediening. Geen andere SAE dan infectie traden op als gevolg van de behandeling. De behandeling met koud plasma leidde tot een lagere bacteriële belasting van S. aureus.

Deze studie toont aan dat plasmabehandeling bij diabetische voetulcera veilig is, en goed wordt verdragen.