Patiëntverhaal #3, Sheila: “PLASOMA genas, tegen alle verwachtingen in, mijn wond en voorkwam amputatie.”

Interview 5 juli 2022

Patiënt Sheila MacLeod en Monique van Gerwen, wond- en decubitusconsulent van Máxima MC in Veldhoven vertellen over de slecht genezende operatiewond na amputatie van een teen. Om verdere infectie te voorkomen werd amputatie van de voet of het onderbeen geadviseerd. Als laatste redmiddel werd PLASOMA koud plasma ingezet. Met succes: de wond genas binnen 8 weken.

Monique van Gerwen: “Met eigen ogen zag ik dat PLASOMA een succesverhaal kan opleveren.”

Hoe een klein barstje op een ramp kan uitlopen…

“Als gevolg van chemotherapie heb ik een slechte doorbloeding in mijn handpalmen en voetzolen. Begin juli 2021 kreeg ik een klein barstje op de 2e teen van mijn linkervoet. De huid was een beetje gebroken, zonder bloed. Ik begon sandalen te dragen, omdat ik dacht dat het de druk en wrijving op dit gebied zou verminderen. Dit was een grote fout. De sandalen waren nieuw en gemaakt van hard leer. Binnen een uur ging het leer door de huid. De wond genas niet, ik deed er desinfecterende crèmes op. Na 3 weken bezocht ik de huisarts. Helaas werd de ernst van de situatie niet erkend. Ik heb namelijk een aandoening van het immuunsysteem (antifosfolipidensyndroom) met een verhoogd risico op bloedproppen. Daarnaast heb ik Lupus (SLE = Systemische Lupus Erythematosus), dat is een auto-immuunziekte. Hiervoor slik ik medicijnen die het risico op infecties vergroten en waardoor ik niet gemakkelijk genees. De wond werd steeds erger, en via mijn reumatoloog en een vaatchirurg kwam ik uiteindelijk in contact met een andere vaatchirurg, van Máxima MC Veldhoven. Hij zei dat de wond niet zou genezen en heeft half januari 2022 de teen geamputeerd. Ook deze operatiewond ging helaas niet uit zichzelf dicht. En ik kon alle hulp gebruiken om het volgende stadium van infectie te voorkomen: amputatie van de voet of het onderbeen.”

“Ik wist dat PLASOMA mijn laatste hoop was op een ‘normaal’ leven.“

“Ik ben niet fit, ik kan niet eens met krukken lopen. Ik wist dat PLASOMA mijn laatste hoop was op een ‘normaal’ leven. Ik kan me niet voorstellen wat een enorme last een amputatie op mijn echtgenoot zou leggen. Het zou ontzettend zwaar en moeilijk voor hem worden om mij te helpen als ik in een rolstoel zit. Dus ik besloot geen amputatie te ondergaan. Een amputatie zou alleen doorgaan als deze levensreddend zou zijn. De vaatchirurg die de teen had geamputeerd besloot PLASOMA in te zetten. Wondconsulent Monique startte PLASOMA koud plasma behandeling en na de tweede behandeling zag ik al verbetering. Na vijf behandelingen was de wond bijna dicht, dat was geweldig. In 8 weken was de wond helemaal dicht.”

“Nu mijn linkerbeen gespaard is gebleven heeft een wandeling in het park voor mij een heel nieuwe betekenis gekregen. In heb mijn onafhankelijkheid terug, dat is voor mij een wonder. Met alles wat ik heb doorgemaakt, met alle middelen, crèmes, wondbehandelingen die ik maandenlang heb gehad, is het heel bijzonder dat PLASOMA koud plasma behandeling al binnen 2-3 weken zichtbaar effect had. Ik ben erg onder de indruk van de behandeling.”

“Een oma zonder been is niet zo leuk”

“Wat ik het meeste miste was mijn onafhankelijkheid. Mijn man moest me overal naar toe brengen. Ik voelde mezelf een last die niks bij kon dragen, op die manier is het leven niet waard om geleefd te worden. Nu de wond dicht is heb ik het gevoel dat ik mijn leven terug heb. Ik kan autorijden, op vakantie in het buitenland, op mijn kleinkinderen passen – dingen die ik voorheen als vanzelfsprekend beschouwde. Mijn familie is heel blij, want een oma zonder been is niet zo leuk.”

Wondconsulent Monique krijgt de kans om PLASOMA uit te proberen in een paar casestudies. Ze is positief over de resultaten:

Monique: “Ik ben heel kritisch, ook bij nieuwe behandelmethoden. Met eigen ogen zag ik dat PLASOMA een succesverhaal kan opleveren. Dat zal niet bij iedereen zijn. Bij Sheila ging de wond gelukkig dicht, met slechts 6 PLASOMA koud plasma behandelingen. Voor de andere patiënt heeft het niet gebracht waar we op gehoopt hadden, zijn been konden we niet redden. Op basis van twee patiënten kan ik geen vergaande conclusies trekken. Naar mijn idee kan PLASOMA zeker een extra hulpmiddel zijn om langdurige wonden een boost te geven. Vooral bij moeilijke wonden is het fijn dat we daar een extra hulpmiddel hebben.  Het is goed dat er gewerkt wordt aan wetenschappelijk onderbouwde bewijzen door middel van klinische studies met PLASOMA.”

Wilt u meer weten over PLASOMA koud plasma behandeling? Patiënten en behandelaars kunnen hier informatie aanvragen over de behandeling.

Vraag deze en andere case studies aan.

terug naar overzicht

Sheila MacLeod in the park, she looks happy
Sheila MacLeod about PLASOMA cold plasma treatment