Plasmacure | Ziektebeeld
21472
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21472,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

het verkleinen van de kans op een amputatie door de koud-plasma behandeling

Naar schatting zijn er 250.000 diabetespatiënten in Nederland met een voetprobleem. Een deel daarvan zoekt hiervoor hulp bij de huisarts, specialist of podotherapeut. In veel gevallen heeft de patiënt een zogenaamde diabetische voet. Hierbij belemmert de ziekte diabetes zowel de tijdige waarneming van een voetwond omdat de patiënt deze niet voelt (neuropathie) als ook de genezing door een slechte doorbloeding (angiopathie). Een goede inleiding is het boek “Voeten en Diabetes” van drs. Margreet van Putten. In het voorwoord schrijft Prof. dr. Nicolaas Schaper: “Voetulcera zijn een gevreesde complicatie van diabetes mellitus. Behandeling van deze ulcera kan door een trage wondgenezing soms maanden duren en langdurige ziekenhuisopnames kunnen nodig zijn. Helaas is amputatie (van een deel) van de voet bij een aantal van deze patiënten noodzakelijk. Behandeling van deze ulcera is vaak complex, omdat de meeste ulcera ontstaan door een combinatie van factoren, zoals de polyneuropathie (beschadiging van de zenuwen), abnormale belasting van de voet, inadequaat schoeisel en afwijkingen in de grote bloedvaten. Preventie en vroege behandeling van voetulcera kan daarom veel leed voorkomen”.

Plasmacure richt zich op de vroege behandeling en genezing van een diabetische voetwond. De behandeling is kort en pijnloos, verlaagt de kans op een amputatie en draagt daarmee bij aan de kwaliteit van leven.

 

De diabetische voet kent 4 miljoen patiënten per jaar in de westerse wereld, en dit aantal groeit mee met de wereldwijde groei van diabetes. Uit een Europese studie[1] blijkt dat de gemiddelde kosten ten gevolge van een wond op de diabetische voet €10.000 bedragen. Deze kosten zijn hoog vanwege een combinatie van ziekenhuis opnames, vaatchirurgie, dure antibiotica, een lange behandeltijd en in bijna 20% van de gevallen teen- en voetamputaties. Een deel van de diabetische voetwonden is moeilijk te behandelen, en de medische staf is naarstig op zoek naar alternatieven. Daarnaast moeten de kosten omlaag. Plasmacure richt zich op een behandeling die integraal significant lager uitvalt, ongeveer 15% van de huidige kosten, waarvan de helft aan medische begeleiding in de 2e lijn, en de andere helft aan kosten voor de koud-plasma pads en de huur van de aanstuureenheid.

 

[1] Akhtar S, Schaper N, Apelquist J, Jude E., Curr Diab Rep. 2011 Aug;11(4):302-9.