Plasmacure | Kennislink: Bliksem gaat voetproblemen van mensen met diabetes te lijf
22254
post-template-default,single,single-post,postid-22254,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Kennislink: Bliksem gaat voetproblemen van mensen met diabetes te lijf

Wondjes en blaren leiden bij mensen met diabetes tot ernstige problemen en vaak zijn amputaties onvermijdelijk. Het is een groot verborgen probleem. Een slimme sok en een speciale pleister die werkt als een soort bliksem moeten uitkomst bieden. NEMO Kennislink ging op bezoek bij het VUmc en het Diabetes Fonds waar ze voetproblemen met koud plasma te lijf gaan om infecties en amputaties te voorkomen.

 

“Ik hoop dat je een sterke maag hebt”, zegt hoofd infectieziekten Edgar Peters van het VUmc. Hij is er als specialist natuurlijk zelf wel aan gewend, maar voor veel leken is het toch even schrikken als je de voetwonden ziet. Hij laat een voet zien met aan de onderkant een grote scheur, die lijkt op een opening van de grond na een aardbeving. Aan de bovenkant is de grote teen amper nog herkenbaar, omdat die kleiner is dan de andere tenen, waar ook weer wondjes op zitten. Een foto van de voet is hier te bekijken.

 

Het is een van de vele voorbeelden van een voetwond bij iemand met diabetes. Het is niet alleen een onsmakelijk gezicht, maar ook gevaarlijk. Voetwonden onder mensen met diabetes zijn een grotendeels verborgen probleem. Ze hebben hier een grotere kans op dan iemand die de ziekte niet heeft, vanwege een hoge glucosewaarde in hun bloed, waardoor zenuwschade ontstaat. Vaak hebben ze ook geen gevoel meer in hun voeten, waardoor ze een wond niet opmerken.

 

Lees het volledige artikel op Kennislink.